Це поняття було введено в 1909 році датським хіміком Сёренсеном. Показник називається pH, за першими літерами латинських слів potentia hydrogeni - сила водню, або pondus hydrogeni - вага водню. Взагалі в хімії поєднанням pX прийнято позначати величину, рівну -lg X, а буква H в даному випадку позначає концентрацію іонів водню (H +), або, точніше, термодинамічну активність Гидроксоній-іонів.
Що таке pH?
Це поняття було введено в 1909 році датським хіміком Сёренсеном. Показник називається pH, за першими літерами латинських слів potentia hydrogeni - сила водню, або pondus hydrogeni - вага водню. Взагалі в хімії поєднанням pX прийнято позначати величину, рівну -lg X, а буква H в даному випадку позначає концентрацію іонів водню (H +), або, точніше, термодинамічну активність Гидроксоній-іонів.
Співвідношення кислоти і лугу в якому-небудь розчині називається кислотно-лужною рівновагою (КЩР), хоча фізіологи вважають, що більш правильно називати це співвідношення кислотно-лужним станом. КЩР характеризується спеціальним показником pH (power Hidrogen - "сила водню"), який показує число водневих атомів в даному розчині. При pH рівному 7,0 говорять про нейтральному середовищі. Чим нижче рівень pH - тим середовище більш кисле (від 6,9 до 0). Лужне середовище має високий рівень pH (від 7,1 до 14,0). Тіло людини на 70% складається з води, тому вода - це одна з найбільш важливих його складових.
Некоторые значения pH
Речовина | pH |
---|---|
Електроліт в свинцевих акумуляторах | <1,0 |
Шлунковий сік | 1,0–2,0 |
Лимонний сік (5% р-р лимонної кислоти) | 2,0±0,3 |
Харчовий оцет | 2,4 |
Кока-кола | 3,0±0,3 |
Яблучний сік | 3,0 |
Пиво | 4,5 |
Кава | 5,0 |
Шампунь | 5,5 |
Чай | 5,5 |
Шкіра здорової людини | 5,5 |
Кислотний дощ | < 5,6 |
Слина | 6,8–7,4 |
Молоко | 6,6–6,9 |
Чиста вода | 7,0 |
Кров | 7,36–7,44 |
Морська вода | 8,0 |
Мило (жирове) для рук | 9,0–10,0 |
Нашатирний спирт | 11,5 |
Відбілювач (хлорне вапно) | 12,5 |
Концентровані розчини лугів | >13 |
Поки немає коментарів